Pages

Thursday, February 10, 2011

Kalau boleh kembali ke zaman silam, masa mana yang kau akan pilih?


Bismillahirrahmanirrahim...

“Kalau boleh kembali ke zaman silam, masa mana yang kau akan pilih?” Soalan Formspring aku.

Aku akan cakap, aku nak kembali ke masa selepas aku dapat result SPM. Masa yang mana aku dapat interview SPC MARA untuk buat farmasi kat oversea. Tapi aku pergi interview dengan tak serius. Last minute preparation. Biasa la kan, lelaki. Last minute works always works. Dan aku kena reject. Heh. Tak sedih pun.

Tapi kalau time tu aku buat betul-betul dan aku diterima, mesti sekarang aku dah ada dekat Florida. Tengah duduk makan aiskrim sambil tengok daun-daun yang luruh. Mesti happy tahap giga tera sehingga melangkaui langit ketujuh punya la.

Tapi bila fikir balik. Kalau bukan sebab failed interview tu, mesti aku takkan masuk KMP dan aku takkan jumpa member-member yang coolio, moolio semua. Dan aku jugak mungkin takkan dapat datang UNPAD ni hasil belas ihsan MARA. Dan aku tak perlu bersusah payah dalam bidang medical yang aku rasa macam boleh menjadikan aku gila dalam beberapa saat je lagi.

Tapi ini la jalan yang aku pilih. The less travelled road.


Two roads diverged in a yellow wood,
And sorry I could not travel both
And be one traveler, long I stood
And looked down one as far as I could
To where it bent in the undergrowth;

Then took the other, as just as fair,
And having perhaps the better claim,
Because it was grassy and wanted wear;
Though as for that the passing there
Had worn them really about the same,

And both that morning equally lay
In leaves no step had trodden black.
Oh, I kept the first for another day!
Yet knowing how way leads on to way,
I doubted if I should ever come back.

I shall be telling this with a sigh
Somewhere ages and ages hence:
Two roads diverged in a wood, and I--
I took the one less traveled by,
And that has made all the difference

So, nak tak nak kena usaha jugak. Even though it’s hard and hurts like hell and may cost lots of blood and tears for the start.


Come hell or high water still need to pass through everything.

When you carrying a monster load
And you wonder how far you can go
With every step on that road that you take
Allah knows
Allah knows


8 comments:

diyanna said...

aku setuju! kdg tu kita xtawu apa yg menanti dihadapan. and, when the moment come into us, only then we could realize. tp, kalau kita jenis yg tak tahu bersyukur, alangkah ruginya.

Anonymous said...

simple jer Q,
ko hebat tue jer...
aku mmg menyampah if someone judging ko @aku sbb kita nie blurrrr or acting stupid.....(tetiba emo sbb teringat kembali someone said to me bout you...to this person..cermin diri dulu sblum judging org lain..malu wehhh)

-aku.anti.org.yg.suka.judge.org.lain.

eastzatul hidayah said...

:) aku suka part the road not taken tu..tahniah wei..kongsi skit rahsia mehh...:D

hiKaRU said...

diyan - btul tu..kna bsyukur utk sume yg kte da dpt..ap yg kta suka xsmstnya baik utk kta n ap yg kta xsuka xsmstny xbaik utk kta..

anonymous - ak rse ak kenal spe ko..yg ko beriya pky anonymous tu pehal?..geezzz..u gotta be kiddin me..

east - tahniah utk ap wei? dan rahsia ap? ak xphm..

aqeyLs said...

hehe,.. pergh.. budak spc cekang.. congratez noo.. wah anonymous nie,kemain dy,. asal ak pon raser cam knai dy weh

kah3

diyanna said...

kat belog aku pon ade anonymous nih..sape weyh??

yup.. surah Al-Baqarah kan? tp x igt ayat berapa..

hana said...

even it's hard and hurt..aku yakin ko blh pnye.kalo tak, Allah xkn arrange ko smbung medik.msti best dpt sambung medik.yela,even it's hurt like hell,ko blh tolong byk orang.dpt byk pahala.cerah mase dpn kt alam sne nnt..

hiKaRU said...

diyan - yup al baqarah ayt 216..xkn ko xley taw g spe anonymous tu? ak rse klu tgk ayat pn da bley agak...

hana - yup..still tryin utk menjadi hamba yg bersyukur..thx 4 da words..really appreciate it