Pages

Saturday, April 30, 2011

40 Animated Hadith (Good Deeds)

Getting tired of study. So, I think its better for me to take a rest with something pleasant. Don't you?



cuz i'm a medic student..(T__T)

- You take forever explaining to people how long you'll be in school for, and realise you’ll get a medical doctor title the same time your friend gets a PhD doctor title.



- You contemplate anything between dropping out and suicide after you finish each exam, even before knowing the results.



- You get depressed and emotional just thinking about how bad a doctor you’ll become in a few years.



- You answer every question with, “Hmm (pretending to think for a second), I don’t know.” And you know the most correct answer is, “It depends, sir.”



- You diagnose every single abnormality on yourself/family/friends as a life-threatening condition. You think the tiny haematoma on your finger is a risk for PE (Pulmonary Embolism). (In due time XD)



- You watch House and ER, and think you can score in the exams and get through medical school. Wrong, only Dr.Wikipedia helps.



- You instantly feel that you want to bang your head against the wall whenever someone says “You’re a medical student? You must be very smart then!”, because it’s an unbearable accusation. (SO TRUE)



- You work out so that you get a six pack, so that you will make a good simulated patient for the seniors. (Interesting..)



- Your friend/cousin zooms in front of you with his brand new car and treats you to lunch with his own paycheck and on top of that, talks about property and houses to buy. And you’re still struggling to buy second hand reference books. (T.T)



- You have exams in a few days and when you try doing practice questions, you don’t know what to do with your pen besides underlining the key words in the question.



- Conversations with people involve “So tell me what happened.”, “So how does that make you feel?”, and “I understand it must be very difficult for you.” (That's BS for you ;D)



- You have a peak moment in life when a senior says “good” or “well done”; it’s so relieving to know you’re not a complete drain on society. (:D)



- You’re content knowing that you actually do lead a normal and sane life. Even if it’s just a few hours in a day, while you’re asleep. (Hahaha..)



- You’re completely socially retarded when you hang out with non-medics as you don't know what to talk about besides your miserable life as a medical student. (Oh no...)



- A patient/doctor asks if you've done a procedure before (e.g. cannulation, suturing) and you say "Yes", without revealing the fact that the previous patients were plastic models. (Soon.. soon... *grins*)



- You don’t understand why summer vacation is only one month, although summer itself is three months. (Yeah loh)



- You wash your hands after meals and the loo using the 6-step technique. (Not.. YET)



- You’re secretly happy that the really smart guy stopped medical school and start complotting who next to eliminate. Just so the normal distribution skews to the left so you won’t fail. (*evil smirk*)



- Your roommate, housemate, neighbour, boyfriend, girlfriend, any close friends and practically everybody are not spared from being your simulated patient.



- You can’t wait for weekends, so that you can catch up on your readings.



- You have a list of pathologies that you don't mind dying from. Definitely not cancer though. (AGREED)



- You count the days till your next more-than-two-days-weekend-break, which is at least 4 months away. (Normally... YES...)



- "SOB" means short of breath to you. (Might be a sign of CHD...*thinks*)



- You know the size of a RBC. (7 microns in diameter LOL)



- Your eyesight has worsened by 10 pts or more in the last year. (I think got leh...)



- It doesn't matter how much you study, there is always so much more material to learn.



- You are more familiar with last names such as Netter, Moore, Grant, Guyton, Robbins, etc than the last names of your classmates. (Hmmm...)



- You wonder when you'll have time to get married and start a family. (No joke..)



- You check the nutritional chart in the boxes of everything you eat. (!!!)



- Right before exams, you have a hard time remembering why you want to be a doctor. (You mean like.. right NOW?)



- You don't have "backpain"; you have a somatic dysfunction on .... (XD)



- When you wonder why people are giving you weird looks as your friend explains the latest perverted mnemonic to you as you sit in a cafe.



- ER begins to make sense.



- Getting a B is actually pretty damn good.



- You often mumble to yourself, “F***! Am I supposed to know that?” as soon as you see or hear about some disease/symptom/sign that you completely have no clue about. Then you blame it on the medical school for not teaching you that.

skills lab


Actually, to be honest. Aku tak rasa nak menulis pun hari ni. Sebab hari isnin ni exam and still lots of thing yang aku tak study lagi. Dan I’m not in the mood for any nice words today sebab aku baru je lepas kena counseling dengan doctor-doktor kat sini sebab tak datang skill labs sampai empat kali pagi tadi. Tapi lepas baca blog member-member sume, terus je tangan aku ni gatal nak menaip. Hehe.

Ok fine. Aku tak datang skill labs memang salah aku dan sebab apa aku tak datang biarlah orang-orang yang berkenaan je yang tahu dan aku memang menyesal sangat-sangat. Gila. Mau tak menyesal kalau kau masuk-masuk je bilik tu, terus dr. Manoe cakap, “ini banyak sekali tak datang skill labs, bisa dihantar pulang ke Malaysia ini.” Elok-elok aku tengah tersengih macam kerang busuk, terus berubah muka macam kerang busuk yang kena langgar dengan bulldozer je.

Nak dipendekkan cerita, lepas kena berpuluh-puluh harakat nasihat. Aku pun janji nak berubah dan dapatlah aku re-evaluate isnin ni, walaupun kena buat empat skill labs terus.

Dr. Manoe pun cakap, “Kamu harus taubat itu. Tidak Akan Ulangi Perbuatan yang sama lagi.” Dan aku, “Yes, I promise I’ll change.” Insaf.


P/S : Moral of the story, janganlah korang kerja memonteng macam aku ni. Ingat macam matrik ke, boleh main suruh bebudak ni sign je kalau tak datang lecture.*sigh*

Friday, April 29, 2011

I'll smile



Eventhough I’m breaking deep inside. I think I’ll just smile to see others smile.

Thursday, April 28, 2011

wishing for a thousand crane


“buat seribu orizuru dan satu hajat akan tercapai”

Kalau nak tahu, kat jepun mitos tentang paper crane ni sangat popular. Korang pun mesti pernah dengar kan?  Buat senbazuru(seribu orizuru) dan satu perkara yang kita hajatkan akan tercapai. Tak. Aku tak cakap pun aku percaya tapi ada gak la terasa cam nak buat. Hehe. Nak buat untuk hias bilik baru aku nanti je pun.

bangga je muka masing2 dpt buat paper crane..HAHA


Nak tahu lagi tak? Dulu waktu peristiwa Hiroshima dengan Nagasaki kena bom atom, ada la sorang budak perempuan ni terkena radiasi. Nama dia Sadako Sasaki. Dan bila dia tahu tentang mitos ni, dia pun try la buat dengan harapan supaya dia sembuh. Tapi lepas dia tengok sorang-sorang kawan dia mati sebab radiasi, dia pun sedar yang dia akan mati gak and finally she change her wish. Dia tukarkan hajat dia untuk keamanan dunia tapi dia just sempat siapkan 644 je sebelum dia mati. Lepas dia mati, kawan-kawan dia tolong siapkan 1000 paper crane ni dan kebumikan sekali dengan dia. Menarikkan? A little girl wishing for the world peace. But yeah, as you can see, ‘peace’ is just a word that no longer exist in this world nowadays.

"This is our cry. This is our prayer. Peace on Earth."


Friday, April 22, 2011

hijab

Thursday, April 14, 2011

adore



I ADORE you, you are crazy, gorgeous, WONDERFUL (but also sometimes quite WEIRD - but still very LOVELY) person


Wednesday, April 13, 2011

exam

Di kala ini tinta terus menari menyusun melodi-melodi hati menjadi ayat yang bisa difahami. Ya, sudah agak lama aku tidak menulis. Entah kenapa sejak akhir-akhir ini fikiranku buntu, mungkin juga kerana exam final yang semakin dekat menyebabkan stress kepada pembuluh-pembuluh darah di sekitar otak sekaligus menyebabkan idea-idea menulis terus karam tanpa sempat untuk digarap pun.

Sekilas aku menatap calendar di atas meja. Serentak dengan itu keluhan berat dilepaskan daripada dada. Ya, aku tahu tidak baik untuk mengeluh tetapi mana mungkin aku bisa bertenang kerana exam hanya tinggal lagi 3 minggu tapi aku masih tetap dengan rutin harian yang sama. Bangun tidur, online, download running man, main dota, dan tidur balik.


Kadang-kadang aku tertanya sendiri, kenapa aku ambil medic? Kenapa aku tak ambil je course-course lain yang lebih mudah. Yang tak perlu aku bersusah payah untuk menghafal segala macam saintifik terms dan benda-benda praktikal yang selalu buat aku pening. Tapi tak kira macam mana sekalipun aku mendesak diri aku untuk memberikan jawapan, hanya keluhan yang mampu aku luahkan daripada relung dada ini.

Tapi inilah jalan yang aku dah pilih. Jalan yang aku tahu, aku tak mungkin dapat patah balik ke belakang. Time warp tak wujud pun untuk membolehkan aku melangkah ke masa lampau. Jadi yang tinggal hanyalah harapan yang aku tahu aku harus bina untuk terus ke hadapan daripada asyik mengeluh di tempat yang sama.

“Orang yang hebat bukanlah orang yang tidak pernah jatuh tetapi orang yang hebat adalah orang yang apabila ia jatuh untuk kesekian kali, ia akan tetap bangun tanpa rasa lelah.”

Thursday, April 7, 2011

coward

I’m just a coward

When I watch horror movie, I don’t have the courage to open my eyes

If I go to a high place, my legs will shake

but for me, the most scary thing is when I can’t see you

Monday, April 4, 2011

haruskah aku mengalah?

Aku ingin berubah. Berubah menjadi seorang yang berguna. Berubah menjadi baik. Tetapi semakin aku mencuba semakin payah untuk aku teruskan. Semakin aku berlari, semakin kerap aku terjatuh dan yang malangnya aku sering terjatuh di tempat yang sama.

Kadang-kadang aku terasa seperti hendak mengalah. Aku letih dengan semua ini tapi hanya kerna terkenangkan mak dan ayah, aku gagahkan jua diri ini. Sekarang aku seperti jasad yang tidak bermaya. Di luar aku sentiasa tersenyum, tetapi di kala sendiri keluh dan resah sentiasa menjadi peneman.

Aku ingin kan abang sebagai teman bicara. Abang yang aku tidak sempat bertemunya. Aku tahu ini salah, mengenangkan orang yang sudah tiada. Tetapi jujur ku akui, aku rasa terbeban untuk menggantikan tempat abang sebagai anak sulung. Aku ingin pulang bertemu adik-adik. Adik-adik yang jarang sekali aku sapa mesra hanya kerna sikapku yang pendiam.

Haruskah aku mengalah, di saat kini aku sudah selangkah di hadapan mengejar impian?

Friday, April 1, 2011

Ini Jalanku

Semalam ada la tayangan short-film untuk MAISEN walaupun aku tak pergi dan nak tahu tak? Aku pun berlakon gak tapi untuk short-film Iman la. Takde la pegang watak apa pun sangat tapi ada la jugak. Ini la first task aku sebagai ahli Iman dan sangat meletihkan. Shooting daripada pagi sampai petang dan disebabkan kitorang ni amatur satu scene pun ambik masa dekat sejam. Susah jugak rupanya jadi pelakon ni. Tapi at least dapat la jugak merapatkan ukhuwah dengan ahli Iman yang lain especially the seniors.


Ketawa. Bila fikir balik la kan, aku sebenarnya memang tak nak masuk Iman ni sebab aku pernah jadi ahli Pusat Islam kat matrik dulu dan aku tak contribute apa sangat pun. Aku takut sebenarnya, sebab bila kita pegang amanah lebih-lebih lagi yang ada kaitan dengan agama sebelah kaki kita ada kat dalam syurga dan sebelah lagi kat dalam neraka. Dan aku takut aku tak boleh nak fulfill amanah yang kali ni.

Tapi bila baca kat blog seorang senior yang yang menulis bahwa apabila kita terpilih untuk melaksanakan sesuatu kewajipan, itu bukan bermaksud kita dipilih secara tersengaja tetapi sebaliknya Allah yang memilih kita untuk memegang kewajipan tersebut dan semestinya Allah lebih tahu akan keupayaan hambanya. So, kira aku ni memang yang terpilih la kan. Adoyai… nampak gayanya aku kena usaha untuk cari potensi diri aku la macam ni.

Trailer Ini Jalanku MAISEN 2011