Pages

Monday, May 30, 2011

bakuman ost

I really love this anime..so nice..and this ost also..made me wanna strive even harder.. =)


the boring everyday get to me sometimes
but I always get back on my feet, standing strong
no matter how many times the end approaches me
I’ll push my own back forward, keeping me on my feet

if I get lost in the meaning of continuing what I do
I’ll rid myself of those worries and keep myself going forward
always
the straight edge that draws the outline of my future
is made of all the courage I’ve mustered up until today

I’ll climb over the tall wall that I never thought I’d face
and continue my journey, going past the vanishing point
this winding road seems to never end
but it is the road I personally chose

I set my tiny dreams on fire
and broke through the dark with its light
now that I’ve broken down the wall
I can see my sky once more

Friday, May 27, 2011

remedial


Ramai kawan-kawan yang cakap dekat aku, “Qofar, kau tak payah remedial la, result ko dah elok dah pun.”

Tapi aku tak kisah, aku still nak remed jugak. Bukan sebab aku tamak ataupun tak bersyukur. Aku bersyukur sangat dengan result aku sebab aku sendiri tak expect aku boleh dapat tinggi lebih daripada orang lain.

Tapi bila aku fikir balik. Dengan lambakan student medic sekarang ni, layak ke aku nak bergelar doctor dengan result yang macam ni. Aku tanya korang pulak, layak ke dengan berbekalkan hanya CGPA 3.39 ? Ntah la.... macam tak je kan, So, sebab tu aku nak ambil remedial selagi mana aku boleh, walaupun aku terpaksa korbankan masa cuti aku.

Yup, mesti ada yang tengah happy-happy dekat rumah sebab dapat balik cuti ni. Tapi bagi aku biarla aku berhempas pulas kat sini daripada menghadap parent aku dengan result yang tak seberapa. Mak dengan ayah hantar aku dekat sini untuk jadi doctor, dan well korang sendiri pun tahu kan pointer yang ideal untuk medical student berapa.

Maaf untuk yang terasa. Tak, aku bukan nak berlagak, bukan jugak nak tunjuk pandai. Tapi inilah apa yang aku fikir yang terbaik untuk diri aku.

Ehm..ingat nak remedial untuk repro tapi dah tak boleh tukar so, tahun depan je la kot. =)

"Life is a test. If Allah answer your prayer then He is increasing your Faith. If He delays, He is increasing your Patience. If He does not answer, He has Something better for you."

Monday, May 16, 2011

i'm losing my head

Sometimes I keep on wondering, can I be a good muslim, a good doctor? And lots of time, my mind keeps on thinking to quit, to surrender from this battle. Geez… I really dunno what I’m turning into right now?

These issues pin me to the floor 
These issues are my overlord 
I feel so dominated
These issues, they choke me like a noose 
Issues! They choke me like a noose 
Issues! They choke me like a noose
–Issues-

I lose my head
I lose my mind
(I lose my mind)
Time passes by
Fall out of sight
And I can't look back

I'm losing my fight
Blinded by this light
All truth is gone, gone, gone
Can you treat my mind
I am trapped inside
Like a martyr I'm gone, gone, gone
–Prepare your weapon- 

Sunday, May 15, 2011

untitled v

v

"Lihatlah langit dan senyumlah." tersenyum-melihat-langit

ehm... kalaulah semudah itu untuk tersenyum. Alangkah bagusnya.

marah


Kalau kita tak suka dengan seseorang, janganlah cakap belakang-belakang. Cakap je la depan-depan. Aku lebih suka orang jerit dekat muka aku apa yang dia tak suka fasal aku daripada berbisik dekat belakang aku. Walaupun sakit tapi sakit tu takkan sesakit apabila kita tahu kita ni dikutuk daripada belakang.

Kalau nak tegur biarlah dengan cara yang berhikmah. Guna ayat yang sesuai. Agar tiada hati yang terluka dengan kata-kata kita dan eventhough it still hurt but the pain may not hurt as much.

Dan buat yang ditegur, walau macam mana sekalipun kita annoyed dengan orang tu, cuba la kita buang ego kita dan cuba terima apa yang dia cakap. Dan kalau orang mengata kita sekali pun, buat apa kita nak emo tak tentu fasal. Just take it from a positive site and make it as a booster for us to prove that they are wrong about us. Lagipun Rasulullah sendiri pernah bersabda orang yang paling kuat adalah orang yang dapat mengawal marahnya. Tak perlu nak pakat main lawan mengata.

“Seseorang hamba itu apabila dia bercakap dengan perkataan yang diredhai Allah dalam keadaan dia sendiri tidak menyedarinya, perkataan itu akan menyebabkannya dia dinaikkan darjat dan kemudian dimasukkan ke dalam syurga. Begitu juga seorang hamba yang bercakap dengan perkataan yang dimurkai Allah(perkataan buruk) dalam keadaan dia tidak menyedarinya, maka perkataan itu akan menambahkan dosa dan menjunamkan ia ke dalam Jahanam.”

Tak rugi pun kita jadi orang yang bersabar, diam dan kita layan balik orang yang mengata kita tu dengan cara yang lebih elok. Mudah-mudahan satu hari dia akan nampak kebaikan kita dan mula menerima kita. Bak kata Dr. Fadzillah Kamsah, kalau orang baling tahi dekat kita, kita baling bunga balik dekat mereka. Jadilah engkau seperti pohon mangga, apabila dibaling dengan batu dibalas pula dengan buah.


Dan nasihat sebagai seorang kawan, janganlah kita ni asyik nak tengok keburukan orang je. Nabi s.a.w sendiri pernah berpesan, kalau kita tak suka dengan satu perangai, sukalah perangai yang lain. Sejahat-jahat mana pun manusia mesti akan ada juga terselit kebaikan dalam diri dia dan kebaikan inilah yang kita harus cari dan lihat dengan sedalam-dalamnya barulah kita takkan membenci antara satu sama lain. 

Tuesday, May 10, 2011

Maaf... tukar link blog

Maaf… itu saja yang mampu aku ungkapkan sebab tukar link blog ni. Menyusahkan. Aku sedar hakikat itu. Tapi kini aku tak ingin sendiri lagi dalam dunia sepiku. Aku ingin sedar dari mimpi-mimpiku, bangun dan berlari untuk menggapai sinar, mencapai pelangi. Maaf sekali lagi.

Semoga hari esok akan lebih baik buat diriku dan juga kamu yang membaca.

deep thinking

“Impossible, impossible, impossible, impossible, absolutely impossible!
It would be impossible to stand on top in this great pirate era!
It can’t be done, impossible, impossible!” – Coby

“It’s not if it’s possible or not.
I do it because I want to.
I decided to become the pirate king.
I don’t care if I die fighting for it.” - Luffy

“I’ve never thought of that
Can I do that too?
Not afraid to die.” – Coby


I think I’m just like Coby.

Saturday, May 7, 2011

Tabalagho bil Qaleel (Go Through The Trials of Life)

Such a nice nasyeed.. makes my heart melt.. 



Go through the trials of life, the little of little trials
Go through the trials of life, the little of little trials
And prepare yourself for the long journey
And prepare yourself for the long journey

In his obedience you win both, life on earth and the hereafter
In his obedience you win both, life on earth and the hereafter
And in his obedience there is pride for the humiliated slave
And in his obedience there is pride for the humiliated slave

And in his disobedience there is shame and fire (hellfire)
And in his disobedience there is shame and fire (hellfire)
And in such distance (from your lord) you shall only find humiliation
And in such distance (from your lord) you shall only find humiliation

So do not disobey your lord, and obey him, always
So do not disobey your lord, and obey him, always
For you might be (luckily) accepted
For you might be (luckily) accepted

And our lord prays (grants his blessing) at all times
And offers peace (salaam) at sunset and sunrise
To the messenger who brought in good tidings (Prophet Mohammed Saw)
The seal of the prophet, the guide, the leader

Friday, May 6, 2011

exam, study dan ibadah

Rasa macam dah lama sangat tak menulis kat dalam blog ni. Haha. Padahal, baru berapa hari je pun. Mengada-mengada je lebih aku ni. Asyik main copy paste quote and picture orang lain je, cam tak best pun ada. Nanti tak fasal-fasal blog ni bertukar menjadi tumblr tak rasmi aku pulak.

Baiklah. Nak luahkan apa ye kali ni?. Erm... memandangkan aku tengah exam sekarang ni jadi aku rasa macam nak nasihatkan diri aku sikit la.

“Study-study jugak, solat jangan lupa. Ilmu tu datang daripada Allah,  jadi kalau nak ilmu yang betul mesti mintak terus daripada Allah. Kalau study bagai nak mati, solat tinggal pun tak guna jugak. Ibadah dengan dunia, dua-dua kena seimbang.”

Ayat yang dekat atas ni, adalah antara ayat-ayat yang selalu aku dengar time nak exam. Macam dah lali pun ada. Tapi betul la tu, nak ilmu kena mintak dengan Allah. Dah usaha, kena doa dan tawakal. Itu baru betul. Dan lagi satu, jangan sebab asyik baca buku-buku medic sampai lupa nak bukak al-Quran. Ingat!

“dipetik dari 6 pesanan Ulama’ Muktabar… Baca Al Quran setiap hari walaupun hanya 8 ayat. Kalau tak mampu nak baca kerana terlalu sibuk, cukup dengan mencium Al Quran dan muhasabah “Ya Allah, apa dosa ku hingga aku tak dapat nak baca kitab Mu pada hari ini.” – copied from tersenyum-melihat-langit

Tapi sebenarnya banyak lagi kita boleh muhasabah masa exam ni. Ada orang masa exam, solat lima waktu full dekat masjid, puasa sunat kalau boleh nak buat sepanjang exam week tapi lepas dah habis exam, solat pun entah ke mana. Jadi, tak boleh la macam tu. Kita kena gunakan masa-masa macam ni la sebagai batu loncatan supaya nanti lepas exam kita akan dapat terus istiqamah dalam beribadah.

cute kan?..hehe

Kalau masa exam rajin qiamullail, rajin pergi masjid dan puasa. Kenapa kita tak teruskan je lepas exam? Balik kembali kepada niat kita. Adakah kita buat ibadah semata-semata sebab nak dapat result gempak bukan kerana Allah? Kalau macam ni, kena betulkan balik niat dan cuba ikhlaskan diri. Ya, nak ikhlas memang payah. Aku tak nafikan pun. Sekarang ni, aku pun tengah cuba follow mutabaah ibadah under IMAN punya supervision. Dan aku akui aku buat sebab IMAN suruh. But still aku cuba usaha untuk ikhlaskan diri aku dan harap supaya for the future benda-benda ni akan jadi habit aku. “At first you make habit but at last habit makes you.” Dan Rasulullah sendiri pernah bersabda, ada sebahagian amal yang kena dipaksa untuk dibuat sebelum menjadi darah daging kita. “Fake it till you make it.”

Jadi jom kita sama-sama bersihkan hati untuk mengikhlaskan diri semata-mata kerana Allah dalam setiap tindakan kita dan berusaha untuk sentiasa istiqamah dalam ibadah. Sesungguhnya ibadah yang sedikit tetapi dilakukan secara berterusan itu lebih disukai oleh Allah berbanding ibadah yang banyak tetapi hanya dilakukan pada waktu-waktu tertentu.

“Ikhlas itu adalah sifat yang aku kurniakan ke dalam hati hambaku yang bersih.” – Hadis qudsi


Next week ada ujian SOCCA..wish me luck k..takut la, banyak lagi tak hafal.

untitled iv

Alhamdulillah, baru je habis exam CRP.. wish me luck k.. skrg kita prepare untuk Jumaat yuk!!!

Thursday, May 5, 2011

untitled iii

" Kalau berjodoh tidak ke mana. Walau jauh, Allah dekat, dekat dan dekatkan lagi. Sungguh, aturan Allah tidak dapat kita jangka. Tinggal kita saja, ‘minta sungguh-sungguh’ agar Allah bukakan hati dia untuk menerima kita…Kerana Allah-lah Maha Kuasa membukanya.

Kita senyum. Biar hati sahaja yang berbicara." ^__^ copied and edited from munsyi ..again..


untitled ii


“Kalau kita sukakan seseorang, jangan beritahu si dia. Nanti Allah kurangkan rasa cinta padanya dan Allah takkan bagi. Tapi luahkan pada Allah, beritahulah Allah. Allah maha tahu jodoh kita siapa.” - copied from munsyi

Monday, May 2, 2011

Maaf Tuk Berpisah - Tashiru


Kau tahu tentang hatiku yang tak pernah bisa melupakanmu
Kau tahu tentang diriku yang selalu mengenangmu selamanya
Kini kusadari bahwa semua itu
Adalah salah, juga keliru
Akan membuat hati menjadi ternodai

Maafkanlah segala khilaf yang tlah kita lewati
Tlah membawamu kedalam jalan yang melupakan tuhan
Kita memang harus berpisah
Tuk menjaga diri
Untuk kembali mngarungi hidup
Dalam redha Ilahi

Kutahu bahwa dirimu
Mendambakan kasih suci yang sejati
Kuyakin bahwa dirimu
Merindukan kasih sayang yang hakiki

Kini kusadari bahwa semua itu
Adalah salah, dan juga keliru
Akan membuat hati menjadi ternodai

Maafkanlah segala khilaf yang tlah kita lewati
Tlah membawamu kedalam jalan yang melupakan tuhan
Kita memang harus berpisah
Tuk menjaga diri
Untuk kembali mengharungi hidup
Dalam redha Ilahi

Dan bila takdirnya kita bersama
Pastilah Allah akan menyatukan kita