Pages

Monday, July 30, 2012

“Do not take everything for granted.”


“Do not take everything for granted.”

Maane…kalau nak difikirkan balik la kan, aku rasa ramai je kawan-kawan aku yang jenis gifted ni. Dulu waktu lower form, ada la sorang ni.. dia ni memang top student la, selalu dapat 4 pointer dan bila tanya dekat kawan-kawan dia camne dia belajar, diorang cerita la..yang dia ni mula je prep class n daripada start baca doa sampai habis kelas memang melekat dengan buku je. Hebat kan? Kalau aku time prep class memang tido je keja.

Dan bila aku naik higher form, ada la sorang classmate ni, walaupun bukan top student but still tiap sem dapat 3.5 and above..dia ni memang jenis baca senang ingat. Dia bosan-bosan, dia ambil buku n dia selak-selak je. Pastu kau tanya la, mesti dia dapat jawab.

Haha… Ramai je lagi, yang keliling aku yang memang aku dapat rasa aura gifted tu but still diorang ni jenis tak ambil granted benda tu. Bila study diorang study, bila main diorang main, bila lawan dota diorang pun lawan dota gak. And aku salute la dekat situ.

Tapi ada je antara kawan aku ni yang tak berapa nak sukses, bukan sebab tak pandai tapi sebab malas. Dulu ada la sorang ni, dia ni memang la…result memang teruk. Tapi untuk subjek BI dia antara yang top, sebab dia suka baca Goosebumps. Tapi subjek lain kantoi sebab memang malas pun, tidur je memanjang.

Aku tak suka bila ada orang cakap kat aku. “Kau pandai lain la, aku ni tak pandai cam kau.” Sebab bagi aku dalam dunia ni takde orang pandai dan orang bodoh. Yang ada hanyalah orang malas dan orang rajin. Kalau kau rajin kau dapatlah ilmu lebih sikit daripada orang lain. And ok fine, maybe la ada yang jenis gifted ni kan, but still kalau malas pun dia ni takkan ke mana jugak.

So, let’s strive for a better tomorrow  together k.

You know...


You know… I have a housemate that’s always talking by himself..alone in his room..scary right?
So that’s maybe why he can talk easily in front of others.

And yeah, I’m jealous of others that can talk easily and fluently in front of others and can speak out of their mind without any problems.

Heh..I’m just too lazy to practice talking, even though always getting complaint from others for always mumbling my words…or more like I’m just too lazy to open my mouth.

Yep, that’s me..

Thursday, July 26, 2012

Test dulu api dunia - Ustaz Azhar (TH Filem)


Tuesday, July 24, 2012

pernahkah...



pernahkah kau bermimpi seketika
berada di tempatku yang sepi
keseorangan
bersendirian?

Friday, July 20, 2012

I am Me


I don’t have mental abilities like others, so there’s no shortcut..gotta take one step at a time..it’s hard work I guess..but it just can’t be help right?

Some people might think that I’m just being selfish..but yeah..won’t deny it..it’s just the way that I had always been..haha..surprise right?

I’m just a hypocrite person after all.

I wish I would stop minding about the smallest detail..

Friday, July 13, 2012

I'm Afraid...


To be honest, I’m afraid of myself.

Tinggal lagi setahun je nak habis kat UNPAD ni. Patut rasa gembira kan? Tapi aku entah la.

I just don’t know how to describe my feeling. Walaupun dah dua tahun kat sini, aku rasa macam kosong je, macam takde pape pun yang aku belajar. Aku takut kalau aku balik Malaysia nanti aku tak boleh bawak pe yang aku belajar kat sini untuk praktikal nanti. Rasa macam tak nak balik pun ada, nak stay je lagi kat UNPAD ni.

Yup, need to change for the better.

Wednesday, July 11, 2012

Manusia nak berubah ni tak boleh berubah secara drastik...


It’s been quite a while since aku last update blog ni. Laziness tahap tertinggi punya pasal. So, today just nak share a video about an 18 years old Chinese girl who converts into Islam. Dan aku agak tersentuh dengan apa yang dia cakap ni.

“Manusia nak berubah ni tak boleh berubah secara drastik.
Arak diharamkan secara 4 peringkat  dan dalam masa 14 tahun.
Kenapa Allah ambil masa 14 tahun? Kerana Allah tahu manusia ni tak boleh berubah secara drastik.” Jo Yee – Mualaf Cina.


She's so sempoi rite?..